Biznesplan: Pizzeria

24/04/2015

Biznes plan dla osób planujących otworzenie pizzerii. Dowiesz się z niego co należy brać pod uwagę planując wejść w ten biznes.

I. Opis działalności.
1. Lokalizacja.
2. Dopasowanie do potrzeb klientów.
II. Niezbędne prace do wykonania.
III. Koszty przedsięwzięcia.
1. Koszty związane z lokalem.
2. Pozostałe koszty.
IV. Analiza rynku.
V. Szanse powodzenia przedsięwzięcia.

I. Opis działalności.

Planowaną przez nas działalnością jest pizzeria, która będzie oferowała oprócz podstawowego dania, czyli pizzy, również inne dania z zakresu kuchni włoskiej. Głównie jednak stawiamy na oferowanie pizzy, w naszym lokalu. Ponadto chcemy świadczyć usługi dowozu pizzy do domu klienta. Oprócz tego, w lokalu planujemy organizowanie różnych imprez okolicznościowych, a co najmniej, raz w tygodniu, również imprez typu karaoke. Wydaje się, że nasza oferta jest interesująca i będzie cieszyła się dużym powodzeniem wśród lokalnej społeczności, oraz turystów często odwiedzających nasz rejon.

1. Lokalizacja.

Na prowadzenie działalności znaleźliśmy bardzo atrakcyjne miejsce, położone jest blisko jednej z głównych tras, w naszym rejonie. Centrum oddalone jest od nas tylko, o niecałe dwa kilometry. Właściciel lokalu, ze względu na konieczne do wykonania prace remontowe, zgodził się na niższą opłatę czynszową. Jest to dla nas bardzo korzystne, ponieważ w innych lokalach czynsz byłby dla nas dużo droższy.

Na uwagę zasługuje fakt, że wcześniej prowadzono tam podobną działalność. Od jakiegoś czasu budynek jest niewykorzystywany przez właściciela. Wcześniej znajdował się tam bar mleczny. Z tego też powodu, przystosowanie lokalu do naszej działalności nie wymaga przeprowadzania drastycznych prac adaptacyjnych. Sposób, w jaki rozmieszczone są w lokalu pomieszczenia, jest dla nas jak najbardziej odpowiedni. W okolicy naszego lokalu znajduje się obszerny parking samochodowy, jest to duża zaleta, ponieważ okoliczne knajpki i restauracje mają problemy ze stworzeniem parkingu dla swoich klientów. Miejsce w okolicach lokalu umożliwia również umieszczenie stolików na zewnątrz w okresie letnim.

2. Dopasowanie do potrzeb klientów.

Oferta naszej pizzerii będzie nie tylko skierowana do lokalnej społeczności. Planujemy przyciągnąć do siebie wielu turystów, odwiedzających naszą miejscowość. Nasze położenie przy jednej z głównych tras, sprawia, że często naszymi klientami będą osoby przejeżdżające w pobliżu. W pobliżu istnieją dwa motele, które nie oferują pożywienia swoim klientom. Liczymy, że osoby korzystające z ich usług, będą zainteresowane spożyciem posiłku u nas. Nasz wystrój będzie zachęcał do wejścia i pozostania u nas. Klienci zwracają uwagę na wystrój i czystość lokalu. Planujemy urządzić go tak, aby kojarzył się klientom ze słoneczną Italią, oczywiście będziemy dbać o czystość i higienę, które będą na bardzo wysokim poziomie. Jest to bardzo istotne, aby nie zrazić do siebie klientów.

Wielu klientów zwraca uwagę na zapach potraw w lokalu, w momencie, gdy do niego wchodzą. Chcemy, aby w naszej pizzerii unosił się wspaniały zapach pizzy, która będzie przygotowywana przez wyspecjalizowanego kucharza. Zależy nam na miłej obsłudze, ponieważ jest to bardzo ważne, aby klienci czuli się u nas dobrze. Ceny potraw oferowanych w naszej pizzerii, chcemy ustalić na średnim poziomie, tak żeby każdy bez problemu, mógł sobie pozwolić na posiłek w naszym lokalu.

II. Niezbędne prace do wykonania.

Najważniejsza kwestia to odpowiednie wyposażenie naszego lokalu. Nasza kuchnia musi być wyposażona w jak najlepsze sprzęty. Wszystkie sprzęty znajdujące się w kuchni muszą być czyste i dopuszczone do użytku. Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna nie dopuści do użytku lokalu, który nie będzie spełniał określonych w przepisach kryteriów. W kuchni muszą się znaleźć różne potrzebne maszyny, oraz duża ilość naczyń koniecznych do obsłużenia klientów.

W lokalu konieczne jest wstawienie pieca, który umożliwia przygotowanie pizzy dla klientów. W tym momencie lokal nie jest wyposażony w zbyt czyste i nowoczesne wyposażenie, dlatego konieczna jest wymiana sprzętów na nowsze i lepszej, jakości. Potrzebne jest również odświeżenie całej sali, w której będą spożywać posiłki nasi klienci. Oczywiście z tego względu, że lokal wcześniej był wykorzystywany, jako bar mleczny, możliwe jest wykorzystanie niektórych znajdujących się w nim sprzętów. Dzięki temu koszty przystosowania budynku do naszej działalności będą niższe.

Naszym zdaniem bardzo ważna jest również reklama naszej pizzerii. Chcemy dotrzeć do jak najszerszego grona odbiorców. Liczymy, że ulotki, oraz interesująca strona internetowa, przyciągnie klientów.

III. Koszty przedsięwzięcia.

Koszty otworzenia naszej pizzerii, to głównie koszty związane z wyposażeniem, umeblowaniem i odświeżeniem lokalu. Pewną niewielką częścią potrzebnej nam kwoty, będą koszty związane z reklamą, stworzeniem strony internetowej oraz ulotek. Dużą uwagę przykładamy do stworzenia eleganckiej, a zarazem interesującej strony internetowej, która przyciągnie naszych klientów.
1. Koszty związane z lokalem.

Koszty związane z przygotowaniem przez nas lokalu do rozpoczęcia działalności, oscylują w okolicach 30 000 – 40 000 złotych. Zawarte są w tym koszty niezbędnego wyposażenia, oraz wykonania koniecznych prac remontowych. Koszty wyposażenia, to około 80 % całej potrzebnej nam kwoty.

2. Pozostałe koszty.

Do pozostałych kosztów można zaliczyć kwotę około dwóch tysięcy złotych, którą planujemy przeznaczyć na reklamę naszego lokalu. Musimy dokonać również zakupu artykułów spożywczych, które są konieczne do wykonania potraw oferowanych w naszej pizzerii. Koszt artykułów spożywczych, to na początku około pięciu tysięcy złotych. Strona internetowa, to na ten moment koszt około tysiąca złotych. W sumie dodatkowe koszty, to około 8 000 złotych.

Strony: 1 2

< Poprzedni Artykuł
Biznesplan: Hotel
Następny Artykuł >
Biznes plan: Zakład krawiecki