Komora wędzarnicza, kocioł warzelny… Jakie jeszcze urządzenia dla przetwórstwa mięsnego?

25/10/2017

Zaopatrzenie firmy przetwórstwa mięsnego w odpowiednie urządzenia dla wielu z nas może stanowić ogromne wyzwanie, szczególnie kiedy w tej branży stawiamy dopiero pierwsze kroki. Wybór takich maszyn do produkcji nie jest prosty, głównie z powodu dużego wyboru. Jakie zatem urządzenia przydadzą się w przetwórstwie mięsnym?

Komory wędzarniczo-parzelnicze – do czego służą?

Komory wędzarniczo-parzelnicze to urządzenia niezbędne w każdym zakładzie przetwórstwa mięsnego. Służą do obróbki termicznej mięsa, ryb i serów. Wśród zadań takich maszyn wymienia się chłodzenie, suszenie, wędzenie, parzenie i pieczenie żywności.

Komory wędzarniczo-parzelnicze mogą mieć różne rozmiary, więc każdy przedsiębiorca może wybrać urządzenie pasujące do danego pomieszczenia. Ponadto, takie maszyny są wykonane z najlepszej jakości materiałów, które gwarantują niezawodną i długą pracę. Jak wyglądają komory wędzarniczo-parzelnicze można się przekonać przeglądając je na stronach internetowych typu http://zfm-online.com/oferta/komory-wedzarniczo-parzelnicze/, gdzie są zamieszczone ich zdjęcia i parametry techniczne.

kolaz maszyn do przetworstwa

 

Jakie są rodzaje kotłów warzelnych?

Kotły warzelne również można zaliczyć do niezbędnych urządzeń w zakładzie przetwórstwa mięsnego. To właśnie w nich gotuje się mięsa, wędliny i topi tłuszcze. Kotły dostępne są w różnych wersjach gabarytowych, więc można je dostosować do potrzeb. Podobnie jak komory, są one łatwe i intuicyjne w obsłudze. Dostępne są także kotły warzelne z mieszadłem, których używa się w produkcji smalcu, zup, sosów, wędlin, konfitur i musów. Dzięki temu, że w kotle jest zamontowane mieszadło, można uzyskać jednolitą, gładką konsystencję żywności.

Mieszałki używane w przetwórstwie

Różne są rodzaje mieszałek wykorzystywanych w przetwórstwach. Do tych najczęściej wybieranych można zaliczyć mieszałkę otwartą typu Z, która pomocna jest w mieszaniu farszów mięsnych, garmażeryjnych czy owocowych. Wyróżnić można jeszcze mieszałkę otwartą łopatkową, która od poprzedniej różni się techniką mieszania i oczywiście budową. Dostępne są jeszcze mieszałki próżniowe łopatkowe, mieszałki próżniowe typu Z i mieszałki typu matador.

Wilki masarskie do rozdrabniania mięsa

Wilk masarski to specjalistyczne urządzenie używane do rozdrabniania mięsa. Wyposażone jest zespół tnący składający się z szarpaka, noża czteroskrzydełkowego i tarczy przepustowej. Istnieje możliwość wyposażenia maszyny w dodatkowe akcesoria, takie jak noże dwuskrzydłowe i noże trzyskrzydłowe. Urządzenia tego typu są wykonywane z wysokiej jakości materiałów i mają zamontowane mocne silniki. Mają także szereg zabezpieczeń, dzięki czemu można korzystać z nich bez obaw.

Oprócz tych wymienionych powyżej urządzeń, w zakładach przetwórstwa mięsnego mogą być przydatne także linie do smażenia, myjki do pojemników plastikowych i aluminiowych, masownice próżniowe czy śluzy sanitarne. Firmy zajmujące się produkcją żywności muszą szczególną uwagę zwrócić na bezpieczeństwo urządzeń, ale i na zachowywanie czystości w miejscu pracy.