Cappuccino, latte, espresso – odkrywaj kawowe smaki w biurze

30/06/2018

Kawa jest znana ze swoich właściwości pobudzających, dlatego większość z nas nie wyobraża sobie rozpocząć dzień bez filiżanki tego aromatycznego napoju. Najlepiej smakuje, kiedy pije się ją bez pośpiechu, dlatego jeśli w domu nie starcza na to czasu, wiele osób wypija pierwszy kubek ożywczego napoju dopiero w pracy. Z tego powodu ekspres do kawy w biurze jest niemal niezbędnym elementem wyposażenia.

Niektórzy piją kawę jedynie w celu pobudzenia, inni zaś – ze względu na smak. W kawiarniach i restauracjach możemy zamówić kawy z różnych zakątków świata, parzone na wszelakie sposoby: od ożywczego espresso, przez delikatną latte, po słodkie cappuccino. Dzięki ekspresom do kawy Eden możemy cieszyć się różnorodnością kawowych smaków nie tylko w kawiarni, ale także w biurze. Poznaj rodzaje kaw, których możesz posmakować w pracy.

Espresso, czyli mała kawa o dużej mocy

Espresso to intensywny napar kawowy z ekspresu ciśnieniowego. Gorąca woda o temperaturze 92o przepływa w ekspresie przez drobno zmielone i mocno ubite ziarna. Proces ten trwa zaledwie 30 sekund, a w jego wyniku otrzymujemy około 30 ml esencjonalnego napoju.

Mogłoby się wydawać, że tak niewielka ilość napoju kawowego nie jest w stanie odpowiednio pobudzić. To jednak mylne przekonanie – zaparzenie kawy w tak małej ilości wody pozwala na wydobycie z niej wszystkich aromatów oraz głębi mocy. Espresso to więc idealny sposób na szybkie pobudzenie. Firma Eden Springs dostarcza doskonałej jakości kawy ziarnistej do biura, dzięki której każdy pracownik będzie mógł zaparzyć sobie filiżankę tego gorącego napoju i nabrać energii do pracy.

Kawa w biurze

Latte, czyli delikatna kawa o mlecznym smaku

Latte, a właściwie caffè latte, to napój ze spienionym mlekiem, który powstaje na bazie espresso. Pochodzi z Włoch i ma wyjątkowo łagodny, słodki smak. Podstawą caffè latte jest espresso, koleją warstwę stanowi 50 ml gorącego mleka, a ostatnią tworzy 50 ml mleka spienionego pod ciśnieniem. Te trzy warstwy są wyraźnie zarysowane, dlatego caffè latte podawana jest w wysokich, przezroczystych szklankach. Włosi najczęściej piją tę kawę do śniadania, ponieważ jej smak doskonale komponuje się ze słodkim pieczywem.

Caffè latte to napój ceniony głównie ze względu na walory smakowe, nie zaś za moc kofeiny – duża zawartość mleka w stosunku do niewielkiej ilości kawowej esencji sprawia, że caffè latte pobudza w niewielkim stopniu. Jest więc idealnym napojem na popołudniową przerwę.

Cappuccino, czyli królowa białych kaw

Cappuccino jest jedną z najpopularniejszych kaw powstałych na bazie espresso. Uznawana jest za symbol Włoch, ponieważ tam została zaserwowana po raz pierwszy. Jej nazwa pochodzi od włoskiej nazwy Zakonu Braci Mniejszych Kapucynów – Cappuccini.

Wzorowe cappuccino serwowane jest w filiżance o pojemności 160 ml, a jego podstawą jest dobrze spienione mleko, którego konsystencja powinna przypominać jogurt. Mleko podczas spieniania zwiększa swoją temperaturę do 55o, więc po połączeniu z gorącym espresso otrzymujemy ciepły napój kawowy, który nadaje się od razu do picia. Spienione mleko powoduje, że smak espresso w cappuccino jest bardzo łagodny, ale wyczuwalny i głęboki. Ten napój kawowy jest idealny zarówno do pobudzenia, jak i do dopieszczenia kubków smakowych.

Wiele osób wypija więcej niż jedną filiżankę kawy w ciągu dnia. Ekspres do kawy w biurze pozwala zwiększyć efektywność pracowników, którzy nie muszą wychodzić do kawiarni po każdą kolejną porcję pobudzającego napoju – mogą ją mieć na wyciągnięcie ręki. Dzięki ekspresom do kawy Eden każdy pracownik będzie mógł zaparzyć sobie doskonałą kawę w takiej ilości, jakiej potrzebuje.



< Poprzedni Artykuł
Co powinna zawierać etykieta?