Biznesplan restauracji, który przedstawić można do Urzędu Pracy w celu dofinansowania działalności.
I. Opis działalności
1. Lokalizacja
2. Dopasowanie do potrzeb klientów
II. Niezbędne prace do wykonania
III. Koszty przedsięwzięcia
1. Koszty związane z lokalem
2. Pozostałe koszty
IV. Analiza rynku
V. Szanse powodzenia przedsięwzięcia
I. Opis działalności
Planowaną działalnością jest restauracja, oferujące niezwykle szeroki zakres usług. Miejsce tego typu kojarzy się nam przede wszystkim z posiłkami, i takie będzie główne założenie działalności, jednak na pewno świadczenie innych usług również zostanie uwzględnione tak aby sprostać wymaganiom jak największej ilości klientów. Dlatego w ofercie znajdą się różnorodne imprezy tematyczne, oczywiście będzie także możliwość najmu lokalu na imprezy. Ponadto chcemy świadczyć także usługi cateringu, oraz dowozu posiłków na telefon, co może okazać się niezwykle dobrym rozwiązaniem.
1. Lokalizacja
Na prowadzenie działalności udało się znaleźć niezwykle atrakcyjne miejsce, położone przy jednej z głównych tras, w niedalekiej odległości do centrum. Właściciel lokalu ze względu na konieczność wykonania prac remontowych zgadza się na odliczenie pewnych związanych z tym kosztów w czynszu najmu, co na pewno jest niezwykle korzystne.
Na uwagę zasługuje fakt, iż wcześniej była tam prowadzona podobna działalność, jednak od kilku lat obiekt stoi pusty. Zmniejsza to jednak koszty związane z przystosowaniem lokalu, nie trzeba bowiem przeprowadzać żadnych prac adaptacyjnych rozkład pomieszczeń w lokalu jest bowiem jak najbardziej odpowiedni. Plusem jest miedzy innymi fakt, iż lokal posiada niezwykle duży parking, dzięki czemu każdy zainteresowany klient nie będzie miał problemu z parkowaniem. Ponadto znajduje się miejsce, w którym bez kłopotu można w okresie letnim postawić stoliki na zewnątrz.
2. Dopasowanie do potrzeb klientów
Oferta restauracji ma być skierowana nie tylko do lokalnej społeczności, ale także do osób, które będą przejazdem. Położenie miejscowości przy głównych trasach powoduje iż przyjezdni to niezwykle duża grupa odwiedzających miasto osób. Ponadto w niedalekiej odległości znajduje się kilka ośrodków wypoczynkowych, które w okresie letnim są chętnie odwiedzane przez turystów. Bardzo dużo osób, przebywając w obcym mieście nie zna lokalnych restauracji czy też barów, dlatego muszą wejść do każdego po kolei i szybko ocenić czy warto zostać w danym miejscu czy jednak szukać dalej. Wchodząc do restauracji w pierwszej kolejności patrzą na wystrój. Wystrój ten powinien być przede wszystkim schludny i dopasowany np. do nawy lokalu. Klienci w pierwszej kolejności patrzą też na to czy jest tam czysto.
Istotne dla wielu klientów jest też to jak pachnie w tym miejscu. Jeśli w powietrzu unosi się np. zapach świeżo pieczonego mięsa, to zapewne warto tam zostać. Wiele osób zaraz po wejściu zwraca uwagę tez na osobę, która będzie ich obsługiwała. Jeśli będzie to osoba ładna, elegancka i niezwykle uprzejma, to zapewne to również zadecyduje o tym, aby tam pozostać. Dlatego chcemy zainwestować nieco więcej w odpowiedni, dostosowany do regionalnych sposobów zdobienia wystrój wnętrza. Oczywiście istotne są także ceny usług, zamierzamy ustalać ceny posiłków na średnim poziomie, aby każdy mógł sobie na nie pozwolić.
II. Niezbędne prace do wykonania
Najważniejszą kwestią staje się przede wszystkim odpowiednie wyposażenie kuchni. Kuchnia w restauracji musi być idealnie wyposażona, ponieważ bez tego pewne instytucje, np. Stacja Sanitarno-Epidemologiczna nie dopuści jej do użytku. W kuchni przygotowuje się jedzenie, dlatego wszystkie sprzęty muszą być cały czas czyste i funkcjonalnie rozmieszczone. W kuchni restauracyjnej niezbędne są sprzęty AGD, takie jak: lodówka, piekarnik, zamrażarka czy mikrofala. Należy jednak wziąć pod uwagę to, że w tej kuchni będzie się przygotowywało duże ilości jedzenia, dlatego te sprzęty powinny się znacznie większe niż takie domowe. W takiej kuchni musi znaleźć się też wiele podręcznych maszyn, takich jak maszynka do mielenia mięsa oraz warzyw, mikser oraz wiele produktów służących do wycinania różnych ozdób.
Niezwykle ważne jest tez wyposażenie w postaci noży, misek, blach oraz innych tego typu produktów, za pomocą których można by przygotowywać jedzenie. Wszystkie czynności trzeba robić w określonych miejscach, dlatego w tej kuchni powinny być wydzielone odpowiednie stanowiska, w których można np. myć warzywa, kroić mięso czy też zmywać naczynia. W wyszukanym lokalu niestety nie ma żadnego wyposażenia kuchni, ponadto konieczne jest wykonanie remontu polegającego na odświeżeniu ścian, aby wyglądała ona czysto.
Ponadto niezbędne jest wyposażenie i odświeżenie sali przeznaczonej dla klientów. W lokalu znajduje się wyposażenie, które były wykorzystywane przy poprzedniej działalności, i z powodzeniem może być ono częściowo wykorzystane, dzięki czemu koszt znacznie się obniżą. Istotna jest także odpowiednia reklama lokalu, aby jak najwięcej osób się o nim dowiedziało.
III. Koszty przedsięwzięcia
Koszty otwarcia restauracji to głownie koszty związane z wyposażeniem i umeblowaniem lokalu. Niewielka część to także koszty związane z reklamą, jednakże mamy zamiar samodzielnie zająć się roznoszeniem ulotek, dlatego też ograniczy się to jedynie do kosztów ich wydrukowania. Nacisk kładziemy także na odpowiednie wykonanie naszej firmowej strony internetowej, na której każdy bezie mógł się zapoznać z naszą ofertę.
1. Koszty związane z lokalem
Koszty związane z przygotowaniem lokalu do prowadzenia działalności oscylują wokół kwoty 20 tysięcy złotych. Zawierają się w tym ceny zakupu niezbędnego wyposażenia oraz koszty wykonania prac remontowych. Jednakże koszty wyposażenia stanowią mniej więcej 75 procent całej kwoty.
2. Pozostałe koszty
Do pozostałych kosztów można zaliczyć kwotę około 2 tysięcy złotych którą trzeba przeznaczyć na reklamę. Ponadto konieczny jest zakup artykułów spożywczych, niezbędnych do wykonywania potraw, co na początku wymaga zainwestowania kwoty około 5 tysięcy złotych. Obecnie w przygotowaniu jest także strona internetowa, jednak do jej ukończenia niezbędna jest także kwota około 3 tysięcy złotych.
IV. Analiza rynku
Przed podjęciem decyzji o otwarciu restauracji przeprowadzona została dość szczegółowa analiza rynku oraz potrzeb lokalnej społeczności. Przede wszystkim duży nacisk został położony na to, aby sprawdzić, jak duże powodzenie będą miały planowane usługi cateringowe. Znaczna większość mieszkańców wykazała bardzo duże zainteresowanie nimi. Liczymy także na to, iż z tego typu usług będą korzystały osoby które w okresie letnim odwiedzają miasto i jego okolice, wypoczywając w jednym z kilku ośrodków.
V. Szanse powodzenia przedsięwzięcia
Restauracja ma niezwykle duże szanse na powodzenie, w okolicy bowiem nie ma drugiego tak dużego lokalu. Ponadto zamierzamy umożliwiać wynajem lokalu wraz z obsługą lub bez na różne uroczystości, takie jak wesela, chrzciny czy podobne. Do naszej oferty zamierzamy także wprowadzić usługi cateringowe, z darmową dostawą w promieniu 10 km. Liczymy na duże zainteresowanie tą właśnie formą działalności, gdyż wtedy każdy może liczyć na dostarczenie posiłku w krótkim czasie na wskazane miejsce. Nie zamierzamy podnosić cen posiłków oferowanych w restauracji jak chodzi o ich dowóz do klienta.
Planujemy także organizację imprez tematycznych, takich jak na przykład imprezy Walentynkowe lub Halloween, licząc na duże zainteresowanie nimi. Ponieważ w lokalu jest miejsce przeznaczone do występów, nie wykluczamy możliwości umożliwiania prezentacji lokalnym zespołom muzycznym. Liczymy że takie wieczorki pozwolą na propagowanie kultury i przede wszystkim przyciągną uwagę klientów do naszego lokalu.
W przyszłości chcemy umożliwiać klientom składanie zamówień na dostarczanie posiłków lub też rezerwację stolików online. Godziny otwarcia lokalu mają być ruchome, znacznie dłuższe w okresie letnim lub tez w czasie odbywających się imprez. Jednakże z pewnością lokal w ciągu tygodnia będzie otwarty przynajmniej do godziny 22. 00. Oczywiście w związku z koniecznością prowadzenia działalności przez tak długi czas konieczne jest zatrudnienie pracowników, dzięki czemu kilka osób z okolicy ma szansę na znalezienie zatrudnienia.