Dla osób, które chcą otworzyć własną cukiernię i tych, którzy ubiegają się o dotację na to przedsięwzięcie, publikujemy szkic biznes planu dla cukierni.
SPIS TREŚCI:
1) Opis planowanego przedsięwzięcia
2) Lokalizacja i jej atuty
3) Niezbędne prace remontowe
4) Kosztorys niezbędnych wydatków
5) Wkład własny
6) Szanse powodzenia działalności
7) Korzyści z działalności dla lokalnego rynku
1) Opis planowanego przedsięwzięcia
Planuję otworzyć cukiernię, realizującą nie tylko sprzedaż w punkcie stacjonarnym, lecz także umożliwiającą zamawianie produktów z dowozem na miejsce oraz realizowanie indywidualnych zamówień.
Słodycze, ciastka ciasta i torty są tym, co zawsze będziemy jeść, być może nie codziennie, jednak na pewno nie wyobrażamy sobie okazji takich jak urodziny czy imieniny bez tego typu słodkości. Oczywiście podobnie jak w każdej branży także tutaj oczekiwania i gusty klientów ciągle się zmieniają, należy więc za nimi nadążyć, aby mieć pewność, że uda się sprostać ich wszystkim oczekiwaniom. Dzisiaj ciasta czy torty wykonuje się nieco inaczej niż kiedyś, przede wszystkim jest znacznie więcej możliwości jak chodzi o ich zdobienie.
Mam zamiar wykorzystywać nowoczesne pomysły na wypiek ciast i tortów aby sprostać wymaganiom wszystkich nawet najbardziej wybrednych klientów.
2) Lokalizacja i jej atuty
Na potrzeby planowanej działalności udało mi się znaleźć lokal, usytuowany przy jednej z głównych ulic. W poprzednich latach prowadzona tam była działalność gastronomiczna, dlatego też lokal częściowo jest już przystosowany do prowadzenia tego typu działalności. Całość składa się z 3 pomieszczeń, do których należy sala sprzedażowa, dość dużych rozmiarów. Ze względu na to, iż jest tam oddzielna toaleta dla klientów, jest możliwość ustawienia stolików, dzięki czemu klienci na miejscu będą mogli spożywać od razu zakupione ciastka.
Dlatego też w ofercie mojej cukierni ma się znaleźć także kawa, herbata i zimne napoje, dzięki czemu każdy z pewnością przyjemnie spędzi w niej czas. W tej sali jest także wydzielona część służąca do obsługi klientów, z już przygotowaną ladą sprzedażową, za którą bez problemu można ustawić odpowiednie regały na wypieki lub też lady chłodnicze. Drugim pomieszczeniem jest niezwykle obszerna kuchnia, gdzie bez problemu będzie można przygotowywać wszystkie wypieki, oczywiście po właściwym jej wyposażeniu. Wprawdzie w kuchni znajdują się takie sprzęty jak stoły ze stali nierdzewnej, jednakże konieczne będzie wstawienie odpowiednich piekarników, służących do pieczenia słodkości. Trzecim i najmniejszym pomieszczeniem jest spiżarnia, w której można przechowywać wszystkie niezbędne do przygotowywania wypieków produkty. To niezwykle dobre rozwiązanie, gdyż dzięki temu można ich zgromadzić nieco więcej, a nie ma konieczności trzymania ich w kuchni. Oczywiście na zapleczu znajduje się także toaleta dla pracowników oraz tak zwany kącik socjalny.
Lokal posiada dwa wejścia, poza głównym, zlokalizowanym od strony ulicy, jest także znajdujące się z tyłu lokalu wejście, służące do dostarczania produktów do wypieków. Z pewnością znacznie usprawni to działanie całego lokalu.
3) Niezbędne prace remontowe
Lokal nie wymaga przeprowadzania zbyt wielu prac remontowych. Niezbędne jednak jest odświeżenie wnętrz, należy więc je wszystkie odmalować. Ze względu na zniszczenia, konieczna jest wymiana toalety w łazience dla klientów. Konieczna jest także interwencja profesjonalnego hydraulika, ponieważ występują problemy z ciepłą wodą w obu łazienkach. Za ladą sprzedażową znajdowały się mocowane do ściany regały, konieczne więc jest doprowadzenie jej do odpowiedniego stanu poprzez zabezpieczenie powstałych w związku z tym otworów, nałożenie warstwy tynku oraz odmalowanie. Ze względu na problemy z otwieraniem konieczna będzie także wymiana drzwi prowadzących na zewnątrz znajdujących się na zapleczu lokalu, aby nie sprawiały problemów. Oczywiście konieczne jest także odpowiednie wyposażenie lokalu, aby nie tylko był on miejscem przyjemnym dla klientów, ale przede wszystkim aby wszystko było zgodne z obowiązującymi dzisiaj normami Sanepidu.
4) Kosztorys niezbędnych wydatków
Łączy koszt służący otwarciu przeze mnie działalności oceniłam na kwotę 35 tysięcy złotych. Jest to koszt przede wszystkim zakupu niezbędnych sprzętów do kuchni, takich jak piece, stoliki czy też akcesoria kuchenne służące do produkowania wyrobów. Wprawdzie koszty nowych pieców są niezwykle duże, jednak obecnie bez problemu można kupić na rynku sprzęty używane w bardzo dobrym stanie, których cena jest przynajmniej połowę niższa.
Dlatego też, aby zmniejszyć koszty związane z otwarciem działalności planuję przede wszystkim zakup używanych pieców, muszę posiadać minimum dwa, a łączny koszt zakupu używanych to kwota około 15 tysięcy złotych.
Niezbędny jest także zakup chłodziarek i zamrażarki, które będą służyły do przechowywania różnorodnych produktów koniecznych do przygotowywania ciast. To kolejne 6 – 7 tysięcy złotych. Około 4 -5 tysięcy to kwota niezbędna na zakup wyposażenia takiego jak narzędzia, tace, patery i wiele podobnych do nich elementów, bez których nie można na pewno zabrać się za produkcję ciast. Dochodzą także koszty związane z reklamą cukierni oraz jej odmalowaniem.