Przykładowy biznes plan sklepu spożywczego.
SPIS TREŚCI:
1) Opis działalności
2) Lokalizacja i jej zalety
3) Prace remontowe
4) Wydatki i ich przeznaczenie
5) Szanse powodzenia przedsięwzięcia
1) Opis działalności
Moim celem jest otworzenie sklepu spożywczego. Tego typu działalność jest niezbędna w naszym codziennym życiu, dlatego też nie jest uzależniona od czynników takich jak na przykład pory roku czy sezonowość. Wprawdzie w mieście jest sporo tego typu sklepów, jednak obecnie bardzo dużą ilość klientów robi zakupy tam, gdzie ceny są dla nich jak najbardziej przystępne lub uważają, iż asortyment jest najszerszy.
2) Lokalizacja i jej zalety
Na potrzeby planowanej działalności zamierzam wydzierżawić lokal znajdujący się przy wjeździe do miasta. Jego zaletą jest przede wszystkim niezwykle duża powierzchnia oraz sporych rozmiarów przylegający do lokalu parking. To pozwoli na otwarcie sklepu w którym będzie można bez problemu zapewnić klientom dość szeroki asortyment. Ponadto cena za wydzierżawienie jest dość przystępna, a niezbędne do wykonania prace remontowe w znacznej części zostaną odliczone od czynszu za dzierżawę. Umiejscowienie lokalu jest bardzo dużym jego plusem, bardzo wiele osób bowiem wjeżdżając do miasta woli zatrzymać się i zrobić zakupy na jego obrzeżach. Dlatego liczę na to, iż na ilość klientów na pewno nie będę mógł narzekać. Sklep ma być sklepem samoobsługowym, co na pewno dla korzystających z niego osób będzie niezwykle wygodne.
3) Prace remontowe
Lokal wymaga przeprowadzenia pewnych prac remontowych, aby można było w nim prowadzić taką działalność. Przede wszystkim niezbędne jest postawienie ścian działowych które będą odgraniczały przestrzeń sprzedażową od przestrzeni dla pracowników oraz magazynów. Ponieważ w lokalu znajdują się wejścia główne oraz dodatkowe z tyłu, nie będzie problemów z dostarczaniem towaru. Wyposażony jest także w toalety oraz posiada podłączenia wody, dlatego też wydzielenie części dla pracowników i toalet nie będzie większym problemem. Wystarczy jedynie odgrodzić je od pozostałej części sklepu oraz wyposażyć w niezbędne elementy, jak umywalki czy podobne elementy armatury łazienkowej. W całym lokalu znajdują się na podłodze płytki gresowe, dlatego pod tym kątem nie ma żadnych prac do przeprowadzenia. Jedynie w części sklepu, gdzie będzie stoisko z wędlinami, konieczne jest wyłożenie ścian glazurą do przepisowej wysokości.
4) Wydatki i ich przeznaczenie
Znaczna część z kwoty jaka jest mi niezbędna na otwarcie działalności, zostanie przeznaczona na zakup niezbędnego towaru, jednak dość sporą kwotę stanowi także odpowiednie wyposażenie sklepu we właściwe regały, lodówki czy zamrażarki. Każdy klient wchodzący do sklepu spożywczego zwraca uwagę przede wszystkim na towar, czyli wszystkie produkty, które znajdują się na jego terenie. Oprócz produktów w sklepie muszą znajdować się też różnorodne półki, szafy oraz lodówki i zamrażarki. Te elementy są niezwykle istotne głównie z tego względu, że dzięki nim można usytuować towar w odpowiednich miejscach. Dawniej ludzie korzystali tylko i wyłącznie ze sklepów, które były obsługiwane przez ekspedientkę. Obecnie bardzo dużo osób korzysta ze sklepów samoobsługowych, jednak te pierwsze mimo wszystko jeszcze funkcjonują. Sklepy spożywcze e muszą być wyposażone w taki sposób, aby klienci szybko mogli dostrzec, jakie produkty tam się znajdują. Właściciele powinni zatem kupować do swoich sklepów duże regały z dużą ilością półek, aby cały asortyment można było luźno rozłożyć.
Takie sklepy powinny też mieć na swoim wyposażeniu lodówki i zamrażarki z dużymi szybami, aby klienci łatwo mogli zaobserwować, co się w nich znajduje. W takim sklepie powinien też być odpowiedni kącik na owoce i warzywa. Najlepiej jeśli te warzywa ułożone są na stromym stojaku, ponieważ wtedy klienci dokładnie widzą jakie warzywa i owoce dostępne są dla nich. Wszystkie regały sklepowe powinny być bardzo dobre jakościowo, ponieważ produkty spożywcze są dosyć ciężkie, więc te półki muszą być masywne, aby nie wyginały się czy też nawet nie pękły. W każdym sklepie spożywczym muszą znajdować się lodówki. Oprócz dużej szyby powinny one mieć duże pojemniki pod spodem, aby można było złożyć do nich jak najwięcej towarów. Bardzo korzystne jest to, kiedy do takich lodówek włożony jest nabiał, mleko, masło, a nawet i niektóre napoje i słodycze. Bardzo ważnym elementem każdego sklepu spożywczego powinny być klimatyzatory. Dzięki tego typu urządzeniom w sklepie cały czas będzie chłodno, a wtedy z pewnością żaden produkt się nie popsuje.