Dzięki zamontowanej klimatyzacji, w sklepie będzie zawsze chłodno i z pewnością klienci będą tam chętniej zaglądać. Jednym z najważniejszych sprzętów sklepu spożywczego też kasa fiskalna. Należy wybierać takie kasy, które będą zawsze niezawodnie działały, a dodatkowo koszty eksploatacji tego sprzętu będą bardzo małe. Kasy fiskalne znajdujące się w sklepie spożywczym powinny posiadać możliwość podłączenia do komputera, a także powinny być wyposażone w duży, czytelny dla kasjera wyświetlacz, którzy będzie informował go o przebiegu transakcji. Warto kupować dosyć małe kasy, bowiem wówczas możliwe będzie połączenie jej z szufladą. Na wyposażeniu każdego sklepu spożywczego muszą też znaleźć się specjalne lady. Jest to stanowisko ekspedientki, jednak na ladzie dosyć często ustawia się jakieś drobne przedmioty, na przykład słodycze. W każdym sklepie spożywczym powinna też znajdować się krajalnica, ponieważ niektórzy klienci chcą kupić pokrojoną już wędlinę. Bardzo ważnym elementem jest też waga kontrolna, na której będzie można sprawdzać ile waży jakaś wędlina, owoce, warzywa czy też jakieś inne produkty. Do mojego sklepu planuję zakup tak zwanych boksów kasowych, gdzie szybko i bez problemów można obsługiwać klientów. Koszt zakupu niezbędnego wyposażenia to kwota około 30 tysięcy złotych, obejmuje jednak zarówno boksy kasowe, jak też chłodziarki i zamrażarki.
Na prace remontowe i wykończeniowe potrzeba około 10 tysięcy złotych. Jednakże na pewno najdroższe będzie zakupienie towaru na sam początek potrzeba przynajmniej 30 tysięcy złotych na ten cel. Rozmawiałem już z kilkoma hurtowniami spożywczymi, działającymi w najbliższej okolicy i mam od nich zapewnienie, iż umożliwią mi zakup towaru na przedłużony termin płatności, co na pewno, zwłaszcza na początku, będzie dość dużym udogodnieniem. Udało mi się też znaleźć firmę, która zajmuje się dostarczaniem wyposażenia sklepów na zamówienie, i w przypadku gdy zamówię u nich kompleksowe wyposażenie, otrzymam atrakcyjny rabat który pozwoli zmniejszyć koszty związane z wyposażeniem lokalu.
5) Szanse powodzenie przedsięwzięcia
Myślę, iż planowana przeze mnie działalność ma bardzo duże szanse powodzenia. Przede wszystkim istotna jest bardzo dobra lokalizacja, klienci bowiem będą mieli miejsce, aby bez problemu zaparkować i zrobić zakupy. Coraz częściej bowiem zakupy spożywcze robi się raz na pewien czas, co jest wygodne i przede wszystkim nie zawsze jest czas na codzienne bieganie po sklepach. Oczywiście moim zamiarem jest, aby sklep był otwarty w dogodnych dla klientów godzinach, od 6 rano do 22.00, przez 7 dni w tygodniu.
Zamierzam także wprowadzić system kart stałego klienta, który umożliwiałby zbieranie punktów za dokonywane zakupy, które następnie klienci mogliby wymieniać na atrakcyjne nagrody lub rabaty na zakupy w sklepie. Oczywiście także odpowiednio przemyślane akcje promocyjne i wiele konkursów, zwłaszcza na początku prowadzenia działalności są tym, co w mojej opinii spowoduje zainteresowanie klientów sklepem. W związku z tak dużą jego powierzchnią oraz długimi godzinami otwarcia muszę zatrudnić kilka osób, co na pewno także będzie korzystne dla lokalnego rynku. Aby się jak najskuteczniej zareklamować, mam zamiar wykorzystać do tego celu niezwykle popularną i przynoszącą bardzo dobre efekty formę, jaką jest roznoszenie ulotek, jednak zamierzam także niezwykle szeroko ogłaszać się w lokalnych mediach, ze szczególnym naciskiem na portale internetowe, które cieszą się bardzo dużym zainteresowaniem wśród mieszkańców miasta i jego najbliższej okolicy.